Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/orheimd/alerte_orhei_md/wp-config.php:1) in /home/orheimd/alerte_orhei_md/wp-content/themes/business/functions.php on line 19

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/orheimd/alerte_orhei_md/wp-config.php:1) in /home/orheimd/alerte_orhei_md/wp-content/themes/business/functions.php on line 19
Câinii vagabonzi - stăpânii orașului? | Alerte Orhei

Câinii vagabonzi – stăpânii orașului?

foto-77

 
Pe străzile 1 Mai, M. Sadoveanu și chiar prin tot orașul sunt câini vagabonzi, care în curte între orele 23.00 – 6.00 latră încontinuu, câini aceștea sunt agresivi, latră la copii, la carucioarele mămicelor. În fața blocului administrației publice aceeași problemă, nu poți să stai cu copilul pe scaun pentru că tot teriroriul este acapărat de câini. Haideți odată să rezolvăm această problemă și să nu fim indiferenți că deja câinii devin stăpânii orașului.

 
Care este soluția pentru câinii vagabonzi?

Există practic două tipuri de abordări: eutanasierea și sterilizarea.

1. Eutanasierea – răspunde practic imediat unei amenințări directe și cel puțin teoretic rezolvă definitiv problema.

2. Sterilizarea – amână rezolvarea amenințării însă se ”asigură” câ în ceva timp populația de câini va fi serios diminuată.

Nici una din aceste soluții nu este eficientă independent.

Conform literaturii foarte stufoase în domeniu, pe termen lung (20 de ani) cele două metode sunt la fel de eficiente în a controla populația de câini. Și anume nu foarte eficiente, pentru că populația de maidanezi nu crește doar prin înmulțirea celor deja prezenți.

Problema prezenței unor câini pe teritoriu public este evident una de administrare nu doar din partea autorităților publice ci și din partea tuturor celorlalți membrii ai comunității.

Problema 1.

Abandonul: mulți cumpără un câine fără să înțeleagă adevăratele costuri ale unei astfel de mișcări. Deși întreținerea unui câine nu este mai scumpă decât a avea un copil, de exemplu, tot există niște costuri pe care cei care vor să hrănească câini cu resturile de la masa lor nu și le imaginează. Intră aici, mâncarea specializată, îngrijirea medicală, vizite medicale regulate, jucării, nevoi diferite în funcție de vârstă. La asta se adaugă investiția de timp necesară pentru a avea un câine fericit și sănătos (plimbări în aer liber, ieșit zilnic pentru nevoi fiziologice etc).

În fapt a avea un câine este un bun exercițiu de responsabilizare indiferent de vârstă, dar puțini sunt cei care înțeleg magnitudinea responsabilității.

Problema 2.

Lipsa sterilizării la câinii de rasă: Recomandările pentru masculi sunt la 6 luni sau chiar mai devreme. Pentru femele, în ciuda a ce zice ”gura lumii”, e mai bine să sterilizezi înainte de prima intrare în călduri, decât după prima naștere. Nici nu vă pot spune câți proprietari de câini așteptau cu nerăbdare prima tură de pui ca apoi să descopere că acei pui trebuie dați cuiva. Ei, uite așa ajung pe stradă și ne lovim de prima problemă

Problema 3

Procesul de sterilizare al primăriilor/ONG. Nu știu nimic detaliat despre acest proces, dar internațional există Proceduri Standard pentru asemenea acțiuni. Dar metehnele locale mă fac să cred că e mai simplu să nu faci o sterilizare dar să iei banii pe una. În esență, întrebarea aici este: există un control sau ne credem pe cuvânt?

Problema 4

Legislație permisivă: Costurile administrației publice tot cresc și majoritatea funcționarilor publici par a fi vârful ineficienței în mai toate domeniile. Și evident alte lucruri sunt mai importante decât asigurarea siguranței pentru acel 1 din 112 locuitori care e în pericol de a fi mușcat chiar azi.

Ok, haideți să vedem soluții. Câteva dintre ele se pot întrezări prin diverse inițiative locale precum și legislașia altor state.

Propunerea mea este:

Pornirea unui program de eutanasiere a cât mai multor câini vagabonzi pentru a scădea numărul mult prea mare de incidente. Se poate argumenta că aceasta nu este soluția ideală și nici nu pare a fi o metodă apreciată pentru eficiența ei, dar având în vedere populația canină și mult prea slaba administrație de până acum, nu avem de ales.

În paralel, obligarea prin lege la:

a) Sterilizare pentru toți câinii care nu sunt crescuți pentru competiții

b) introducerea de cipuri, în paralel cu sterilizarea și

c) explicarea legislației în vigoare care ar trebui să fie foarte aspră pentru abandon.

Pentru câinii ce ar trebui să fie eutanasiați, o perioadă de câteva zile/2 săptămâni este suficientă pentru a permite adopția dacă o dorește cineva. La fel, câinele trebuie oferit gata sterilizat și cu cip iar adoptatorul trebuie să înțeleagă că este introdus într-o bază de date și dacă acel câine este găsit în spațiu public amenzile vor fi usturătoare.

De ce am început cu eutanasia? În România au fost cazuri de atac din partea câinilor vagabonzi, chiar și de omor de copii. În contextul destul de emoțional al decesului copilului care a stârnit această dezbatere, o văd ca pe o soluție rezonabilă.

De fapt e o chestiune de alegeri:

Preferăm să așteptăm să dispară câinii în urma unor eforturi pe termen lung ale administrației publice sau încercăm să eliminăm o amenințare reală (problema principală nu e atât înmulțirea câinilor cât agresivitatea lor) și apoi să rezolvăm chestiunile colaterale?

Având în vedere că mai sunt multe alte persoane decedate în urma mușcăturilor maidanezilor, minimizarea riscurilor înseamnă luarea unor măsuri drastice, dar coerente și nu heirupist.

Concluziile sunt evidente:

O singură măsură (eutanasie generală, sterilizare viteză) luată la cheremul presiunii populare nu va rezolva impasul.

Ce e necesar este o secvență clară de legi, limite și regulamente care să fie comunicate clar și eficient.

Deși orașele sunt pline de animale, de la gândaci la șobolani până la porumbei și multe alte păsări, problema esențială este siguranța fiecăruia dintre noi. Din păcate pentru ei, câinii sunt cei mai periculoși, vizibili și dificil de administrat dintre toate animalele orașului.

Sursa (Care este soluția pentru câinii vagabonzi?): http://insulaindoielii.ro/2013/09/04/fiare/

 
Problema a fost raportată de: Nina
Locația problemei: or. Orhei (str. 1 Mai, str. M. Sadoveanu)

 
Dacă ai observat o problemă sau știi o realizare, nu ezita să o raportezi sau să ne trimiţi imaginile și o descriere scurtă pe adresa: alerte@orhei.md

 

Comentează! Părerea ta contează...

Un comentariu la Câinii vagabonzi – stăpânii orașului?

  • Veronica  spune:

    Stimata Gaby Mrr, cu cîțiva ani în urma o bunicuță de pa strada V.Mahu , a fost dată jos și darîmată de astfel de cîni vagabonzi. Nu prea îmi vine a crede , ca o bunicuță de 85 ani, a tras de coadă sau de urechi pe vre-o unul din cînii cu pricina, caci sărmana abea mergea. Si acum vreu sa va întreb, ce avea sa se întîmple în sufletul D-ra, daca era sa vedeți așa o batrînica în fața D-ra, dar îmi închipui, încă , sa fi fost bunica sau mama D-ra ?

Lasă un comentariu

» Design și programare de Manolov Leonid «